Om Ekebo Gård

Om Ekebo Gård

Ekebo Gård ligger i Gessie, i Vellinge kommun 8 km söder om Malmö. Ekebo Gård drivs idag av Johan Larsson och Kristina Torstensson. Johans släkt har varit lantbrukare i Gessie sedan 1860-talet, och brukat Ekebo sedan 1967. Johan köpte Ekebo Gård 2006 och odlade då enbart grönsaker.

Våren 2016 köpte Johan en grupp med får för att beta strandängarna vid Foteviken. På hösten behövdes en ny bagge, och genom en blocketannons kom Johan i kontakt med Kristina. Kristina bodde då i Knislinge i Norra Skåne där hon drev Olinge Gård med får, utegrisar och nötkreatur. Sedan 2006 har Kristina drivit Olinge utegrisar och sålt kött till både butiker och restauranger.

Baggen Gizmo flyttade till Ekebo samtidigt som tycke uppstod mellan Johan och Kristina. Ett år senare flyttade Kristina med alla sina djur till Ekebo Gård. Det blev en stor förändring med så mycket djur på söderslätt. Maskinerna åkte ut ur maskinhallen och in flyttade djuren. Idag finns ca 100 nötkreatur av raserna Belted Galloway och Highland Cattle. På gården finns även oxford down får, höns, ankor, angoragetter, bin och utegrisar. Kristinas Olinge utegrisar kommer att fortsätta, men numera under namnet Olinge Utegrisar på Ekebo Gård.

På gården odlas bland annat sparris, jordärtskockor, gulbetor, rödbetor, hallon, krusbär och rabarber. Även vall och korn till djuren odlas på gården. En del av det som produceras säljs enbart i gårdsbutiken medans resterande säljs till restauranggrossister i Malmöområdet