Olinge Utegrisar

Olinge Utegrisar

Olinge Utegrisar startade 2006 och drevs då på Olinge Gård utanför Knislinge i Nordöstra Skåne. Köttet har sålts i flertalet butiker och restauranger i hela Skåne. År 2017 flyttades verksamheten till Gessie, i Vellinge utanför Malmö.

Alla våra grisar föds upp utomhus och går ute året runt med tillgång till ligghall/hyddor. Grisarna går och bökar och leker på stora arealer, vilket ger en bättre muskelbildning som i sin tur ger ett fast kött. Eftersom grisarna rör sig mycket så växer de inte så snabbt, vilket ger bättre marmorering av köttet. 

Grisarna flyttas runt mellan jordärtskocksfälten där de kan böka upp spillskockor. Grisarna har fri tillgång till foder som vi själva maler. Fodret består av spannmål, vitaminer och mineraler. Utöver det får de även en hel del grönsaksavfall. Grisarna bor i isolerade hyddor som skyddar mot värme och kyla. På sommaren har de alltid tillgång till gyttjebad att svalka sig i och på vintern har de rikligt med halm att bädda ner sig i. 

Frisk luft och ett lugnt, harmoniskt liv helt utan stress gör att grisarna bygger upp ett immunförsvar som skyddar dem mot sjukdomar på ett naturligt sätt. 

När grisarna är slaktmogna vid ca 6-7 månaders ålder, transporterar vi själva grisarna till ett lokalt slakteri. Även där är vi mycket noga med att allt går lugnt tillväga. Kort transportsträcka samt egen box på slakteriet. Våra grisar blandas aldrig med andra grisar då bråk kan uppstå och grisarna blir stressade vilket påverkar köttet negativt. Grisarna avlivas INTE med koldioxid!

Köttet är hängmörat för bästa smak och konsistens.